Program för tykydag

Fysioterapeut Irena Nylund lutar mot ett träd
Fotograferat av Amanda Grönroos

Program för tykydag:

Andningen för livet

Andningen ger liv. Den styr vårt nervsystem och våra upplevelser. Den detoxar vår kropp och våra tankar på kemiskt och mentalt plan.

Vill du lära känna din andning? Uppleva din andning på ett nytt sätt? Du kan förbättra din hälsa både på fysiskt och mentalt plan genom att andas rätt (genom naturlig andning). Jag berättar på ett enkelt och konkret sätt hur biomekaniken, biokemin och andningsfrekvensen inverkar på din andning. Jag berättar också hur du får den att bli skonsam och hälsosam för dig.

Jag lär ut hur du genom olika tekniker kan implementera enkla andningsövningar i ditt dagliga liv som lär dig andasskonsamt. Du kan spara din energi vid ansträngning under motionspass och på fritiden då du vet hur att andas rätt. Du kan få en bättre och djupare sömn utan tandgnisslande och snarkning. Du kommer att känna dig mera energisk och fokuserad, men samtidigt lugn. Du kan alltså förändra ditt liv genom att förändra din andning.

Du kan få skolning och tips i form av gruppverksamhet, individuell konsultation eller föreläsningar. Temat har varit omtyckt t.ex. som program på tykydagar.

Yoga

Yoga på båtbryggan

Jag har under åren format mina timmar utifrån olika yogainriktningar. Mest kanske de kommer från hathayogan och yinyogan. Jag brukar beskriva mina timmar som ”Irenayoga” eller ”service för kropp och själ”. Jag håller minatimmar på Terapihörnet och kan vid behov göra privata timmar eller i grupp på t.ex. tykydagar.

Naturbild från Indien, Asahi

Asahi

Jag kombinerar ofta asahin och yogan under en och sammatimme. Asahi består av mjuka rörelser med inspiration från qi gong. Det passar fint att börja timmen med dessa övningar och sedan göra lätta yogaövningar på matta efter det. Det är ett bra sätt att öva upp rörlighet och få igång energiflödet i kroppen, och lymfan och blodcirkulationen kommer fint igång. Jag rekommenderar varmt min asahitimme för alla.

Jag håller mina timmar på Terapihörnet och kan vid behov göra privata timmar eller i grupp på t.ex. tykydagar.